Burn-out algemeen
Hoe weet ik of ik een burn-out heb?
Je kan natuurlijk kijken op onze pagina “symptomen” en zien of je last hebt van een aantal van deze symptomen. Om het zeker te weten dient er echter een diagnose gesteld te worden. Een officiële medische diagnose wordt gesteld door een arts (huisarts, psychiater of arbo arts). De diagnose wordt gesteld op basis van een gesprek en testen. Voor burn-out zijn er een aantal in omloop. Wij hebben tot dusver gewerkt met UBOS (Nederlandse MBI), 4DKL, BAT, BDI, CES-D, FAS en SES. Voor een uitleg of een afspraak om deze testen af te nemen, neem gerust contact met ons op.
Gaat burn-out vanzelf over?
De symptomen kunnen verminderen of verdwijnen, maar de oorzaak niet. Wat betekent, dat iemand zeker op kan knappen met een tijdje rust en bijkomen. De klachten zullen echter weer terugkomen als mensen hun leven weer oppakken. De oorzaken zijn immers niet aangepakt. Kortom: duurzaam herstel bereik je door een goede behandeling.
Is behandeling echt nodig voor herstel?
Om goed te herstellen van een burn-out en het risico op een tweede burn-out te verkleinen is een behandeling zeker nodig. Zonder behandeling zullen klachten weer terugkomen. Bovendien kunnen klachten ook verergeren of kunnen secundaire klachten ontstaan als verslaving, depressie, schulden, relatieproblemen, tinnitus, angstklachten, etc.
Moet ik in de tussentijd thuis blijven, of juist wel blijven werken?
Dat is afhankelijk van de ernst van de klachten (stressklachten, overspannenheid, burn-out). Bij een burn-out dient er eerst een significante verbetering in de klachten te zijn, voor je re-integreert. En bij re-integratie dient er een plan en een opbouw te worden opgesteld. Gaat de opbouw te snel of op de verkeerde manier, kunnen klachten weer opspelen. Herstel en re-integratie kunnen goed bereikt worden, mits er de juiste begeleiding wordt geboden.
Burn-out behandeling
Hoeveel uur per week is de behandeling?
Afhankelijk van het programma, zullen we afspraken maken over de hoeveelheid sessies en de frequentie. In de meeste gevallen hebben we twee sessies per week: één keer coaching / therapie (1 tot 1:30 uur) en één keer running therapie (+/- 1:15 uur). Dit komt neer op ongeveer 2:30 tot 3 uur per week, exclusief de opdrachten om aan te werken en het beweegprogramma buiten de sessies om.
Zijn de sessies vooral online of ook met afspraken op locatie?
Voor Corona waren alle sessies eigenlijk altijd face-to-face. De enige uitzondering was met expats in het buitenland uiteraard. Hierdoor hadden we al wel ervaring en nu doen we veel vaker sessies telefonisch of met video bellen. Running therapie doen we eigenlijk altijd op locatie bij de client in de buurt.
Krijg ik een vaste therapeut en is dat een psycholoog of een coach?
Je krijgt altijd één of twee vaste therapeuten voor de begeleiding. Of één therapeut die zowel de coaching als de running therapie doet of één die de coaching doet en een tweede die de running therapie verzorgt. Of het een GZ psycholoog, psycholoog of coach is, hangt af van de beschikbaarheid van de therapeuten, de locatie, de diagnose(s) en het budget af. Het is in ieder geval altijd een officieel geaccrediteerd en gecertificeerd therapeut.
Hoe lang duurt de behandeling?
Er staat geen vaste duur voor de behandeling. Er zijn veel verschillen tussen personen en de ernst van de klachten. Wij bieden geen standaard programma dat op iedereen van toepassing zou zijn. Wij ontwikkelen een programma op maat en de duur hangt af van de ernst van de klachten, de diagnoses, de situatie en mogelijke complicaties.
Wat voor behandeling geven jullie voor burn-out?
Wij maken altijd een behandeling op maat. Dus afhankelijk van de klachten zullen we een programma samenstellen dat aansluit op de specifieke situatie van de client om zo gericht naar herstel te werken. Wij werken niet met een standaard methode of behandeling.
Met wat voor therapie werken jullie?
Wij kunnen gebruik maken van verschillende soorten therapieën en coaching technieken. Een aantal voorbeelden: Oplossingsgerichte therapie, lichaamsgerichte coaching, positieve psychologie, delen uit DGT (Dialectische Gedragstherapie), CGT (Cognitieve Gedragstherapie), mindfulness, voice dialogue, ACT (Acceptance and Commitment Training), motiverende gespreksvoering, socratische coaching, ademhalingstechnieken, lichaamswerk en uiteraard running therapie.
En hoe weet ik of de behandeling bij mij past?
Dit kan je uiteraard zelf het beste beoordelen. Het beste om hier achter te komen is om een kosteloos kennismakingsgesprek te hebben met één van onze therapeuten. Het belangrijkste is de klik tussen client en therapeut. Besef daarbij ook dat de behandeling altijd op jou wordt afgestemd.
Hoe weet je zeker dat ik van mijn burn-out af kom?
Dat is een lastige vraag. Zeker zonder specifieke informatie over de persoon, de diagnose, de duur van de klachten en de specifieke situatie. Ook op basis van de wetenschappelijke literatuur is het lastig om echt een concreet antwoord te geven, door gebrek aan goede data en verschillen in meetmethoden en definities. Maar belangrijker: Wat is er van af komen? Terug naar het oude leven dat je ziek maakte? Je weer hetzelfde voelen als voorheen? Op een nieuwe (gezondere) manier in het leven leren staan? Geen klachten meer? Dat de symptomen voorbij zijn? Dat je weer alles aankan of was het de oorzaak van de burn-out, dat je dacht alles aan te kunnen? Zoals je ziet is het lastiger dan je denkt om de vraag te beantwoorden. Eén ding is zeker: tot dusver is iedereen met de diagnose burn-out bij ons hersteld van de burn-out klachten.
Hoe weet je eigenlijk of een burn-out over is?
Herstel van een burn-out gaat vaak met ups en downs. Tijdens het hersteltraject heb je telkens nieuwe stappen waarbij je je steeds prettiger gaat voelen en waarmee je het leven uit gaat breiden. Van de veiligheid thuis naar wat sociale contacten en vervolgens naar steeds meer sociaal en maatschappelijk functioneren. Over het algemeen zie je dat mensen nog enige tijd wat restklachten hebben nadat ze hun leven weer volledig op hebben gepakt. Deze verdwijnen met de tijd zodat je weer zonder klachten in het dagelijks leven kan functioneren.
Kan ik ook gewoon losse sessies doen bij een coach of psycholoog?
Ja, dat kan zeker. In plaats van een heel traject kan je ook kiezen voor losse sessies voor jezelf of je medewerkers. Op basis van de behoefte kunnen we kijken of een coach, psycholoog of GZ- psycholoog het beste past. Neem hiervoor gerust contact met ons op.
Kan ik bij jullie ook losse sessies running therapie volgen?
Ja, dat kan zeker. Zowel een paar losse sessies met één van onze running therapeuten als een heel traject van 10 sessies zijn mogelijk bij ons. Neem hiervoor gerust contact met ons op.
Kosten van burn-out herstel traject
Wat zijn ongeveer de kosten van een behandeling?
De kosten voor een burn-out behandeling zijn afhankelijk van de diagnoses, complicaties en het programma dat we samenstellen. Bij het intakegesprek nemen we een aantal officiële medische testen af. Op basis van het gesprek, de informatie en de uitslagen van de testen kunnen wij een voorstel doen voor een programma. Hierbij zullen we de duur, het aantal behandelingen en de kosten aangeven.
Moet ik de burn-out behandeling zelf betalen?
Burn-out is volgens de wet een werk gerelateerde aandoening. Dit betekent dat het niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. De wetgever stelt dat de werkgever verantwoordelijk is om actief te helpen bij herstel van werk gerelateerd verzuim. Dit betekent dat de werkgever bij moet dragen aan het herstel, ook als je ziek uit dienst gaat of een tijdelijk contract hebt. Als een werkgever dit niet doet, kunnen er boetes en loonsancties worden opgelegd door het UWV. Deze kunnen een jaar loonkosten of een veelvoud daarvan zijn. Het is dus in het belang van werknemer en werkgever om samen te werken aan het herstel van de burn-out.
Wordt de behandeling van burn-out vergoed door de zorgverzekering?
Nee, burn-out behandeling wordt niet vergoed door de zorgverzekering. In de wet is bepaald dat burn-out werk gerelateerd is. Het is een officiële beroepsziekte en de werkgever is verantwoordelijk voor de arbeidsomstandigheden. Werkgevers hebben hierbij een inspanningsverplichting in het kader van de Wet Verbetering Poortwachter en dienen zorg bij werk gerelateerde problemen te betalen. De overheid stelt de werkgever dus aansprakelijk voor het herstel. Hiermee valt burn-out dus buiten de verzekerde zorg van de zorgverzekeringswet (ZWV). Neem gerust contact op voor meer informatie.